Doctor Pediatru .ro Sfaturi utile copii. Consultatii la domiciliu

Mii de multumiri si Dumnezeu sa va dea multa sanatate... Sunteti o binecuvantare pentru noi, mamele tinere... sunt multe intrebari in viata noastra legate de copiii nostri si ne bucuram ca putem sa beneficiem de timpul pe care ni-l acordati scriindu-ne... Ma bucur ca v-am descoperit... pacat ca sunteti prea departe, ca ori de cate ori avem o problema sa putem sa ne consultati copiii...

M.G. - Petrosani


Sondaj

Care este in opinia dvs. cel mai important atu pe care trebuie sa il aiba un medic pediatru bun?
 
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii lor. Aflati mai multe... [ x ]

Vă răspunde Dr. Mirela Covãcescu
Medic Primar Pediatru, Doctor în Ştiinţe Medicale
Şef de Lucrări, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucuresti

  • Vă împărtăşesc cu multă bucurie din experienţa mea ca medic şi ca mamă în tratarea şi îngrijirea copiilor. Puteţi pune întrebări completând formularul online şi vă voi răspunde cu plăcere în paginile acestui site la toate problemele pe care le aveţi legate de sănătatea copiilor dvs.

  • Pentru consultatii pediatrice la domiciliu in Bucuresti prin Pediamed Consult (www.Pediamed.ro)
    ma puteti contacta la telefon 0755.650.027 (Luni-Vineri: 08-20)

Inchiderea precoce a fontanelei

Email Imprimare PDF

Buna ziua. Am un baietel de 2 luni si jumatate si la ultimul control (de acum 1 saptamana) medicul pediatru mi-a spus ca are fontanela aproape inchisa. Va rog sa imi spuneti care sunt cauzele, care ar putea fi consecintele negative si ce masuri se pot lua. (Medicul mi-a recomandat sa intrerup administrarea de calciu gluconic si Vigantol.)
O alta intrebare se refera la vaccinul de 2 luni: Am efectuat acest vaccin (penta si anti hepatic - Euvax B si Pentaxin) printr-o singura intepatura in piciorul drept. Am aflat ulterior ca ar fi trebuit facute 2 intepaturi separate deoarece serurile nu trebuie amestecate. Totodata medicul care a facut vaccinul (cu cele doua seruri amestecate) a scos foarte mult din serul din seringa (cca 1/2 din cantitate). Va rog sa imi spuneti daca in aceste conditii pot considera ca bebe este vaccinat si cum trebuie sa procedez mai departe. Va multumesc.

Probabil ca fontanela a fost mica de la nastere. Uneori micsorarea rapida a fontanelei poate avea legatura si cu doza de vitamina D3 care a fost administrata si cu administrarea de calciu. Nu intotdeauna dimensiunile extrem de mici ale fontanelei inseamna inchiderea ei. O radiografie de craniu ar putea arata daca fontanela mai este deschisa.
In orice caz trebuie sa nu ii mai dati calciu si sa intrerupeti pentru moment vigantolul. Trebuie evaluat exact perimetrul cranian si vazut daca este in limitele varstei. Cresterea acestuia trebuie monitorizata cu atentie, si daca este sub valorile normale pentru varsta, este necesar si un consult neurochirurgical.
Cat despre vaccinurile efectuate, in niciun caz nu trebuiesc amestecate. Este posibil ca vaccinul din care s-a administrat numai 1/2 din cantitate sa fie Euvax-ul,  doza pediatrica fiind de 0,5 ml (iar fiola are 1 ml). Continuati schema normala de vaccinare fara nicio modificare, dar administrarea celor doua vaccinuri sa se faca separat chiar daca asta inseamna 2 intepaturi.

 

Banner


Esti aici: Home Sugari (1-12 luni) Sfaturi sugari (1-12 luni) Inchiderea precoce a fontanelei